Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

14 februarie – „Ziua Sf. Valentin”

14 februarie – „Ziua Sf. Valentin” . Ziua darurilor şi a iubirii, sărbătorită mai ales în Europa Occidentală şi SUA. Această zi este marcată şi în România, deşi la români există „Dragobetele”, o sărbătoare dedicată zeului dragostei cu acelaşi nume. Se celebrează la diferite date, în funcţie de zonele ţării, între 24 februarie şi 25 martie. Nu se cunoaşte cum a evoluat obiceiul în timp, dar tradiţia modernă a apărut în special în Statele Unite.

A apărut atunci când americanii au început trimiterea de „valentine” scrise de mână pe la începutul anului 1700.

În 1840, Esther A. Howland a început comercializarea primelor felicitări realizate în masă, una aflându-se expusă la British Museum. Potrivit Greeting Card Association, de Ziua Îndrăgostiţilor se trimit în jur de un miliard de felicitări. La început, primele „valentine” să fie scrise de mână. În prezent spectrul cadourilor sau surprizelor dăruite de cei care sărbătoresc această zi este mult mai larg. Există felicitările electronice, ciocolata fină în formă de inimioare sau cupidoni şi buchete multicolore de flori. Pot fi cadouri extravagante sau vacanţe scumpe.

Există foarte multe controverse asupra realului Sfânt Valentin, de la care a pornit această sărbătoare a îndrăgostiţilor.

Cel mai vechi Valentin se pare că a fost un teolog de origine egipteană. Învăţăturile acestuia au fost combătute de Tertulian şi Sf. Irineu. Un al doilea Valentin a fost tot un preot, devenit episcop de Terni. El a fost martirizat în 180 d.Hr., în perioada persecuţiilor împăratului Aurelian. Moaştele sale sunt venerate şi astăzi la Biserica Sf. Valentin din Terni. Un alt preot creştin, pe nume Valentin, a trăit în timpul împăratului roman Claudius al II-lea. Împăratul l-a întemniţat şi a murit ca martir, în închisoare. Diverse legende, apărute în evul mediu în Anglia şi Franţa, îl aduc în prim plan pe acest preot. Îi dau titulatura de „sfântul patron al îndrăgostiţilor”.

Pe lângă toate acestea, alegerea lui ca „sfânt al îndrăgostiţilor” vine, probabil, din asocierea cu sărbătoarea păgână a Lupercaliei.

Aceasta este un festival al fertilităţii, pe care romanii îl celebrau la 15 februarie. Într-una dintre ele, Valentin ar fi fost un martir roman. În timpul împăratului Claudiu al II-lea ar fi ajutat creştinii şi tinerii care doreau să se căsătorească în ascuns. Pentru acest motiv a fost condamnat la moarte şi spânzurat la 14 februarie 270. Se spune că împăratul Claudiu era convins că bărbaţii nu vor să se înroleze în armată datorită logodnicelor şi soţiilor. De aceea a interzis căsătoriile. Potrivit unei alte legende, Valentin, în timp ce se afla la închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului închisorii. Aceasta obişnuia să-l viziteze în timpul detenţiei. Înainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare. A semnat-o „De la al tău Valentin”, expresie care se foloseşte şi astăzi.

Majoritatea statelor europene aveau în tradiţia lor un echivalent al acestei sărbători.

Continuarea pe jurnalspiritual.eu .

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here