O vorbă din popor spune că nu se face primăvară cu o floare.
Însă, Diana Simion, tânăr florist de meserie, ține să ne contrazică: „cu o floare se face primăvară, în suflete! O singură floare, cât de mică, dăruită din suflet, aduce numai bucurie!”
De când am intrat pe ușa florăriei Bliss, situată în zona Gării din Bacău, m-a întâmpinat un parfum ce îmi aduce aminte de copilărie și de primăvară. Zambile proaspete, de toate culorile, despre care am aflat ulterior că sunt produse chiar la noi în Bacău, zâmbeau frumos în razele soarelui.
Parcă citindu-mi gândurile, Diana mi-a zis: „Ne pregătim de primăvară! Uite ce minunății avem!”
Apoi, am început să vorbim despre flori…

– De când pasiunea pentru flori și ce te-a convins să te îndrepți în direcția asta?
– Dacă aș spune că dintotdeauna, aș minți. Pasiunea mea pentru flori a venit pe nepregătite. Dacă îmi spuneai acum 10 ani că voi devin florist râdeam sincer. Însă, acum, după ce am ajuns să le cunosc, să le iubesc, să le îngrijesc și să le respect, îți spun sincer că nu aș mai fi eu, fără flori. E o meserie pe care o practic de 5 ani cu tot sufletul și cu tot dragul, pentru care mă pregătesc anual, participând la diferite cursuri, citind cărți și reviste de specialitate!
– Cum e meseria de florist?
– Meseria de florist e cea mai frumoasă din lume, conform cercetătorilor britanici. Și sunt studii oficiale. Însă eu aș completa că e una plină de recompense emoționale dar destul de stresantă, se lucrează mereu contratimp. Când vezi un client care iese din florărie zâmbind larg, cu ochii la florile abia cumpărate, face mai mult decât orice.
– Se apropie 1 și 8 Martie, sărbători marcate întotdeauna cu flori. Cum vă pregătiți?
– În primul rând, noi ținem enorm la calitatea florilor vândute! De aceea, pregătirea florilor de când ajung în atelierul nostru până când ajung la client, e mai anevoioasă decât pare din exterior. Fiecare floare este curățată, tăiată corespunzător și pusă într-un vas cu apă și „hrană” pentru flori. Toate aranjamentele, atât cele de Mărțișor cât și cele de Ziua Femeii, sunt făcute cât mai aproape de momentul livrării, pentru ca produsul ajuns la doamnele din viața clienților noștri să fie unul de cea mai înaltă calitate. Cât despre furnizori, îi căutăm pe cei mai serioși și profesioniști! Aducem florile din Olanda sau de la producătorii locali. În cele din urmă, din flori țesem buchete și aranjamente pline de armonie, culoare și bun gust.
– Ce te inspiră când creezi un aranjament? Ce te face să pui florile într-o anumită ordine sau de ce folosești o anumită paletă de culori?
– Mă inspiră natura în primul rând, și încerc să aduc în florărie cât mai multe elemente naturale. Același lucru îl aplic și pe nunțile ce le conturăm aici în atelier. Din fiecare lucru pe care îl facem, vrem să se evidențieze naturalețea, firescul, măsura și neapărat pasiunea pe care o punem. Mă inspiră copiii mei, zâmbetele și privirile lor ghidușe și de aici dorința de a aduce în atenția celor mici importanța florilor și a naturii în viețile lor. Cu o floare îi arăți mamei că o iubești, îi arăți bunicii că o apreciezi, și tot lor, cu o floare le ceri scuze mai ușor pentru năzbâtia făcută.
Mă inspiră miresele mele și poveștile lor de dragoste. Fiecare buchet e făcut special pentru EA, după ce o trec prin filtrul meu. Înainte de nuntă avem câteva discuții în care punem evenimentul la cale și ajung să îmi dau seama care e buchetul de mireasă perfect pentru ea. Nu fac doua la fel!
Și nu in ultimul rând, mă inspira clienții care ne trec pragul zi de zi, și ne încurajează să continuăm. De la toți iau energia de care am nevoie pentru a merge mai departe și a-mi continua visul.
– Acum, în prag de primăvară, ce flori crezi că sunt potrivite pentru un cadou floral?
– Orice fel de floare este un cadou perfect. Florile transmit recunoștință, iubire, admirație, prețuire și odată ajunse la destinatar aduc multă bucurie. În aranjamentele noastre îmi place să folosesc o varietate cât mai mare de flori, pentru un impact mai spectaculos. Folosim frezie, lalele, trandafiri, anemone, ranunculus sau iriși. Zambilele sunt minunate și în mare parte sunt autohtone, iar mirosul lor e inconfundabil, cum e și cel al freziilor multicolore. Recomandăm florile cu o semnificație aparte pentru persoana ce le primește. Dar, cel mai important, e să fie oferite cu tot dragul.
– Știu că e mare agitație în florării, în special pe 8 Martie. Cum le recomanzi domnilor să procedeze pentru a scapă de „stresul florilor de Ziua Femeii”?
– Într-adevăr, pe 8 Martie este un haos în toate florăriile, dar asta se poate evita prin organizare. Tot ce trebuie să facă este să dea o comandă în prealabil, pe care, fie o ridică din florărie, fie o livrăm noi împreună cu un bilet cu urări. Astfel, și nouă, florarilor, ne este mai ușor să ne organizăm. Și este ușor acum, în era tehnologiei, comenzile pot fi date fie la sediul florăriei, pe str. Gării nr. 58, fie pe pagina florăriei (fb: Bliss Events & Flower Shop), fie prin telefon.
– În încheiere, spune-ne te rog, câteva din secretele menținerii florilor proaspete cât mai mult timp. E adevărat că dacă punem zahăr în vază, florile rezistă mai mult?
– Hahaha! Am auzit asta încă de când nu eram florist. Dacă mă gândesc bine, cred că am și făcut asta de câteva ori. Însă nu, nu este adevărat, dimpotrivă! Zahărul creează un mediu mai propice dezvoltării bacteriilor în apă, deci floarea va muri mai repede. Pentru o viață mai lungă a florilor, cel mai important aspect este să cumpărați florile dintr-o florărie, nu de la supermarket. In florării, acestea sunt de o calitate net superioară față de cele cumpărate din marile magazine. Odată ajunși cu ele acasă, ambalajul trebuie îndepărtat, codițele tăiate 2-3 cm, în unghi de 45 grade și puse în vaza cu apă curată rece (nu foarte rece). Există pe piață plăcuțele cu hrană pentru flori, care ajută mult planta să se vitaminizeze. Apa ar trebui schimbată zilnic, codițele scurtate ușor, iar vaza ținută într-un loc răcoros. Așa veți avea flori proaspete mai mult timp. Secretul e grija pe care le-o purtați și dragostea pe care le-o arătați. Iar ele, vă vor umple casa de voie bună, culoare și mireasmă.

Advertisement
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here