Elena Lotrean a venit special în Bacău pentru a vorbi despre educație. Face parte din echipa Școlii Finlandeze Sibiu, alături de nume grele din cultură și educație. A făcut parte din comisia prezidențială a proiectului ROMÂNIA EDUCATĂ.

Câteva diferențe de educație intre România și Finlanda.

Finlanda este pe primul loc la cărți citite pe cap de locuitor! O medie de 60 de cărți pe an!

Este pe locul 2 la digitalizare după Estonia! Deci cititul și digitalizarea pot coexista!

Copii nu vin la școală doar ca să învețe. Ci ca să se cunoască, să iasă în evidență, etc.. Este nevoie ca PROFESORII SA IASĂ DIN SINGULARITATEA DISCIPLINEI. E foarte important ca profesorii să comunice mai mult între ei și să ceara ajutorul. E ok să nu știi uneori. Sunt copii care stăpânesc mai bine un domeniu. Până la 12 ani, neuroștiințele ne spun că în creierul nostru nu putem percepe abstractul. Numerele sunt abstracte. Suntem singurul sistem de învățământ care oferă un punct din oficiu. Ciudat este că oferim și 4 note pentru neperformantă. Avem nevoie sa schimbăm miza în sistemul de evaluare. Ciclu de atenție este 12-15 minute la adulți. La copii este de 5 minute până la 9 minute la cei mari.

La școală, 20-25% din muncă o reprezintă evaluarea elevilor. În schimb, la modulul pedagogic se predau 6 ore. Rezultatele PISA sunt slabe. Ultima scuză a fost că ai noștri copii nu se pot concentra 2 3 ore pe un test. Schimbarea mizei este importantă. Să învățăm pentru noi nu pentru note. Sistemul finlandez folosește notele din clasa a 6 a și se aplică doar o nota finală. De la 4 la 10.

Pana în a 6 a se fac observații. Se poate nota dar e un sistem intern al învățătorilor. Numărul de elevi este în medie 24. Orarul este similar. Timpul de stat la școală e similar. Au în plus 8 săptămâni de școală, au un singur învățător pană în a 6 a, dar se introduc treptat profesorii, în această perioadă. Sunt învățați cu viața independentă destul de devreme.

Ce materii sunt în plus acolo?

Gospodăria, lucrul manual, hand made-ul, mai multe arte, lucruri bazate pe creativitate.

Există și educația sexuală prin perioada liceului, dar se începe mai devreme cu noțiuni de igiena, psihologie, nutriție. La prima lecție de înot, învață să înoate îmbrăcați, pentru că în caz de accident este o diferență majoră de situație.

 

Advertisement
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here