Combinatul de cauciuc din Onești – CAROM a fost vândut în cadrul licitației organizate la începutul lunii de către R & I GROUP S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ENERGY BIO CHEMICALS S.A., firma care deținea producătorul oneștean.

„Licitația a fost adjudecată de asocierea ATAI SRL din Republica Moldova, care este creditor în procedură, și Carom ATAI Group, o firmă înființată de acesta în România. Prețul este de 75 la sută din cel la care a fost evaluat inițial, de circa 9 milioane de euro”, ne-a declarat Elena Cosma, reprezentata lichidatorului.

Așadar, adjudecatarii licitației vor avea de achitat suma de circa 6 milioane de euro, deși licitația de la 1 aprilie pornise de la circa 4,5 milioane de euro.

Reținem că în cadrul acestei licitații a fost vândut în bloc ansamblul funcțional imobiliar „Platforma Industrială CAROM” (utilizată pentru producția de cauciuc sintetic), compus din bunuri mobile (echipamente, instalații, utilaje, mijloace fixe, obiecte de inventar).
Bunurile s-au vândut la pachet, împreună cu toate documentele, autorizările, rețetele de fabricație, proiectul de închidere a batalurilor din Stația de Epurare Jevreni, cărțile tehnice ale EBC și marca „CAROM”.

Istoric zbuciumat

În 1990, CAROM s-a desprins din Platforma Petrochimică Borzeşti, din care făcea parte și Rafo Onești și Chimcomplex. Pe atunci, uzina avea peste 2.400 de angajaţi. În 2003, a fost privatizat prin preluarea de către controversatul Ovidiu Tender. Compania a intrat în faliment în 2005.

Ulterior, firma austriacă Energy Bio Chemicals a preluat activele Carom cu aproape 17,5 milioane euro, pentru ca în 2013 să intre în insolvenţă, la cererea creditorului E.ON Energie România. Din păcate, în tot acest timp, o bună parte dintre instalații au fost tăiate și vândute la fier vechi. Florentin Radu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here