Evenimentul „Lumina – arma secretă” eveniment organizat de Asociația EduSoft, în cadrul cercului de informatică „Programare cu răbdare”, a strâns zeci de elevi curioși și pasionați, care au stat după program pentru câteva experimente fascinante.

Profesorul coordonator al cercului, Bogdan Pătruț l-a invitat pe Silviu Gurlui, conferentiar universitar doctor la Universitatea Al. I. Cuza din Iași, Facultatea de Fizica, cu 22 de ani de cercetare avansată în țară și în străinătate.

Domnul profesor Gurlui, un pasionat incurabil de tehnologie, a înființat cel mai puternic laborator de optica atmosferei din România și a dezvoltat parteneriate strategice cu rețele mondiale privind mediul, schimbările climatice, poluarea, materia în fază extremă de evoluție sub acțiunea laserilor de foarte mare putere: NASA, Agenția Spațială Europeană, Agenția Spațială din România, ACTRIS, FAIR, Măgurele, etc.

Domnul profesor lucrează la proiecte pentru industria de propulsie a sateliților, dezvoltă motoare pentru nano-sateliți cu propulsie laser, lucrează la instalații de tip ChemCam (NASA) pentru industria spațială, dezvoltă proiect CUBESAT pentru analiza ionosferei perturbată de cutremurele de Pământ, instrumente pentru mediu, pentru poluare. 

Pentru elevii din Bacău a adus un laser cu o valoare de peste 35 de mii de euro, din cadrul laboratorului din Iași.

De asemenea, se preocupă de sănătatea oamenilor, dezvoltă tehnologii spectroscopice miniaturizate cuplate cu telefoanele smartphone pentru analiza aerului expirat, să identifice de la distanță afecțiunile copiilor sau ale bătrânilor, ale celor imobilizați la pat, ale celor de departe și fără de ajutor și pentru a recunoaște la timp semnele unor boli severe, pentru a le preveni! Le-a făcut câteva demonstrații si elevilor prezenți.

”Lucrez la proiecte pentru industria de propulsie a sateliților, dezvolt motoare pentru nano-sateliți cu propulsie laser, lucrează la instalații de tip ChemCam (NASA) pentru industria spațială, dezvolt proiect CUBESAT pentru analiza ionosferei perturbată de cutremurele de Pământ, instrumente pentru mediu, pentru poluare. Am realizat singurul echipament din țară care măsoară poluantii din aer si transformarile lor in timp real, la peste 20 de km altitudine.” a declarat profesorul Silviu Gurlui.

Se preocupă de siguranța alimentară, calitatea alimentelor (E-uri, coloranți, etc), defrișările, sigilarea și recuperarea gropilor de gunoi, rafinăriile și incineratoarele, reciclarea materialelor plastice folosind cercetarea și tehnologiile moderne nepoluante.

Domnul profesor este originar din județul Bacău și va fi invitat și in cadrul unei emisiuni la Mesagerul Fm Bacau, unde veti afla alte lucruri interesante în premieră. 

Profesorul coordonator al cercului, Bogdan Pătruț.

Silviu Gurlui, conferentiar universitar doctor la Universitatea Al. I. Cuza din Iași, Facultatea de Fizica

Alexandra Bereşteanu, elev voluntar în cadrul cercului de informatică „Programare cu răbdare”

Advertisement
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here