Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Ciobanii din tot județul s-au îngrămădit cu marfă prin piețele agroalimentare din Bacău.

De dimineață și până după amiaza târziu, pe la tarabele oierilor se perindă sute de băcăuani dornici de a-și procura prețiosul miel de Paște.

 

Spre deosebire de alți ani, prețurile au devenit ceva mai prietenoase.

Astfel, dacă la începutul săptămânii, mielul era etalat cu un preț 25 de lei/kg (chiar și mai mult), miercuri, cu câteva zile înainte de Paște, ciobanii au lăsat-o mai moale, coborând prețul la 20 de lei.

Și asta pentru că puțini băcăuani erau dispuși să plătească atât cât cereau proprietarii de animale.

„Nu se vinde. Vine lumea, întreabă și când le spun prețul, pleacă. N-au bani, ce să-i faci?”, îmi spune unul dintre zecile de ciobani aflați cu marfă în Piața Mare.

Aflu că e din zona Horgești și că are acasă peste 150 de oi. „Am venit dimineață cu 12 miei, și mai am doi. I-am dat și cu 20 de lei kilul. Doar nu o să plec și azi cu marfa nevândută! Așa am pățit luni, când n-am vândut mai nimic”, se frăsuie ciobanul.

Pierzi, câștigi, negustor te numești

Interesant este că, pe una dintre laturile zonei de vânzare a mieilor, s-au nimerit ciobani care țin la preț și nu arată că ar dori să cedeze în fața clienților. 25 e lege pentru ei!

La fel și mușteriii, care, la rândul lor, țin la puținii bani din teșcherea și își continuă drumul spre alți vânzători, lăsându-i vorbind singuri pe ciobani. Cu noroc, căci, în partea opusă, sunt destui țărani care lasă „din greu” la preț, atrăgând, firește, clienții.

„Le dau și jumătate de miel, chiar și doar o pulpă, dacă cer oamenii, sau bucăți de gâturi? Ce vrea clientul, numai să scap de marfă. Nu ies pe câștig. Păi, 10 lei pe miel îmi ia la abator pentru sacrificare, 10 lei chiria la tarabă, transportul până aici, nu mai zic de munca mea. Dar asta e, n-am ce face!”, spune un alt cioban.

Aritmetica omului, în mod evident, nu mă convinge, cum nu s-au lăsat convinși nici cei mai mulți dintre clienții din piață. Până la urmă, puterea financiară a băcăuanului dictează.

Una peste alta, cert este că, în acest an, miei au fost din plin prin piețe, și chiar arătoși, semn că oile au fătat mai devreme și iarna a fost ceva mai blândă decât în alte dăți.
Concurența dinspre magazine vine și ea rapid în piață. Astfel, clienții nemulțumiți de prețurile de la țărani pot alege oferta marilor magazine, care în unele cazuri se situează sub 20 de lei / kg.

Florentin Radu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here