UPDATE ORA 18.00:
Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de vreme rea cu valabilitate de la 06-05-2019 ora 18:00 până la 06-05-2019 ora 19:00.
Avertizarea este valabila pentru:
Județul Bacău – zona de munte;
Județul Bacău – Moinești, Târgu Ocna, Oituz, Poduri, Mănăstirea Cașin, Berzunți, Târgu Trotuș, Bârsănești, Pârgărești, Măgirești, Solonț.
Se vor semnala: averse torențiale ce vor cumula cantități de 40…50 l/mp, grindină de mici și medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie.
Observatii: din date radar, în zona avertizată, în ultimele 3 ore s-au acumulat 70 l/mp.
ISU BACAU:
În intervalul menționat vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale.
Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină și vijeliilor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, iar pentru limitarea posibilelor pagube generate de vijelii, să parcheze autoturismele în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
Având în vedere posibilitatea averselor cu caracter torențial, îndemnăm populația din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării apei.

 

ORA 16.00

Potrivit meteorologilor, în cea mai mare parte a Moldovei, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină şi averse torenţiale.

Îndeosebi în intervale scurte de timp, se vor acumula cantităţi de apă care vor depăşi 25 – 35 l/mp.

Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial şi se vor acumula cantităţi de apă ce vor depăşi 25 – 30 l/mp şi pe arii restrânse 50 – 60 l/mp.

Aversele vor mai fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat de grindină.

Pentru următoarele 36 de ore, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis și o avertizare hidrologică cod galben.

Avertizarea este valabilă pentru intervalul 6 mai, ora 16.00 – 7 mai, ora 24.00. Aceasta vizează posibilitatea producerii de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.

Prin urmare, se așteaptă creșterea debitelor și nivelurilor, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.

În spațiul hidrografic Siret sunt vizate bazinele Putna – bazinul superior (judeţul Vrancea), Trotuş – bazinul superior şi afluenţii din bazinele mijlociu şi inferior (judeţele Harghita, Neamţ, Bacău şi Vrancea), Bistriţa – bazinul superior şi afluenţii din bazinele mijlociu şi inferior (judeţele Harghita, Suceava, Neamţ şi Bacău), Moldova – bazinul superior şi afluenţii din bazinele mijlociu şi inferior (judeţele Suceava şi Neamţ), Suceava – bazinul superior şi afluenţii din bazinele mijlociu şi inferior (judeţul Suceava).

În aceste condiții, autorităţile locale, dar nu numai, trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii şi să intervină, în special, în zona podurilor şi a podeţelor, îndepărtând, acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţia şi plutitorii, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor.

Vom reveni cu informații, în funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice.

Florentin Radu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here