Neobosita Simona Drilea, de la „Livada Minunată” din sătucul Apa Asău ne uimește din nou, prin proiectele simple prin care reușește să urnească din nou comunitatea.

Astfel, după ce, de ani de zile, a susținut din resurse proprii tradițiile populare ale locului (să ne amintim doar de Șezătoarea gospodinelor de pe Valea Asăului, ajunsă deja la ediția a patra), ei bine, în acest weekend, a programat o sesiune dedicată copiilor.

Intitulată „Să citim în Livadă”, acțiunea este, de fapt, o provocare adresată copiilor, dar și părinților, deopotrivă, la lectură în mijlocul naturii.

„Nu ştiu alţi cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Apa-Asau, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care mă ascundeam, când ne jucam cu verișorii mei, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!”, e parafraza cu care își îmbie vizitatorii să-i calce pragul.

Vreau să îmbin mai multe lucruri. Mai întâi, îmi doresc mult ca toți copii să înceapă să citească și să lase deoparte telefoanele și tabletele. Să lăsăm tehnologia măcar pentru două zile. Dar, nu doar ei, ci și părinții copiilor. Toate astea se vor petrece într-un loc minunat, în livada înființată de mine, unde pomii sunt acum cu toții înfloriți, iarba e crescută deo palmă și unde găsești cel mai curat aer, aici, la munte”, ne destăinuie inimoasa Simona.

Vor fi două zile de weekend, în care toată lumea va uita de grijile cotidiene, de stresul îndurat pe parcursul săptămânii, a anului. Cu toții vor lectura, apoi vor povesti molcom, pe îndelete, despre subiecte plăcute micuților și nu numai. Miaș  dori, de exemplu, să citim din Ion Creangă, Rebreanu, Alecsandri sau Coșbuc. Dar, lista rămâne deschisă. Eu mă voi ocupa să le aduc prietenilor care mă vor vizita în acest proiect merinde tradiționale, plăcinte calde cu brânză și limonadă cu mentă, iar ei îmi vor povesti ce au citit împreună cu cei mici”, mai spune Simona Drilea. Astfel, așezați pe țoale confecționate de chiar bunica sa, participanții vor lectura împreună, acompaniați de zumzetul de albine și ciripitul păsărilor.

Florentin Radu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here