După neînecetatele ploi care s-au abătut asupra județului, acum, meteorologii anunță zile caniculare. Se pot aștepta cu mult peste 32 de grade în termometre. Problema se pune mai ales la orele amiezii, când disconfortul termic va fi ridicat. Prin urmare, indicele temperatură-umezeală (ITU) poate să atingă pragul critic de 80 de unități.

În aceste condiții, specialiștii Direcției de Sănătate Publică Bacău transmit informaţii prețioase în scopul prevenirii efectelor negative ale temperaturilor ridicate asupra stării de sănătate a populaţiei. Sunt vulnerabili mai ales copiii, bătrânii, gravidele, dar şi cei cu afecţiuni cronice cardio-vasculare şi pulmonare.
„Deşi populaţia a fost avertizată în repetate rânduri, s-a constatat că există persoane care ies pe stradă în perioada 11,00-16,00 şi, deşi suferă de unele afecţiuni cronice, nu-şi respectă tratamentul sau îl întrerup, expunându-se astfel unor riscuri suplimentare (în special persoanele care suferă de afecţiuni psihice, cardio-vasculare şi hipertensiune arterială)”, a declarat Alin Năstasă (foto), direcorul executiv al DSP Bacău.

Recomadările specialiștilor

Se recomandă, astfel, în vederea înlăturării apariţiei unor efecte negative ale temeperaturilor ridicate evitarea expunerii la soare, mai alse, între orele 11 – 17, şi protejarea pielii cu creme cu factori de protecţie. totodată, consumați lichide suficiente (2-3 litri/zi) pentru a evita deshidratarea, fără a se aştepta instalarea senzaţiei de sete. Întrucât prin transpiraţie se pierd şi săruri minerale, de preferat este consumarea apei minerale.

Evitați alimentele grase şi condimentate sau cele ușor perisabile, precum şi consumul de alcool şi cafea, acestea favorizând eliminarea lichidelor din organism. Dacă vi se face poftă pe stradă, încercați să ocoliți alimentele vândute de comercianţii stradali sau de magazinele care nu dispun de instalaţii frigorifice funcţionale pentru păstrarea alimentelor. Purtați îmbrăcăminte lejeră, de culori deschise şi din fibre naturale şi protejați-vă ochii cu ochelari de soare, dar și capul folosind o pălărie. Interzis a se scoate la plimbare sugarii sau copiii mici la orele de prânzului. Dacă, totuși, ieșiți cu ei după amiază, musai să fie îmbrăcaţi lejer, cu pălăriuțe sau şepci pe cap. „La cel mai mic semn de suferinţă a copilului sau sugarului, se recomandă adresarea de urgenţă la medicul de familie. În plus, să nu se lase copiii sau animalele de companie în interiorul maşinii când se merge la cumpărături, întrucât există pericolul decesului prin deshidratare”, recomandă DSP Bacău.
Atenție! Cei care suferă de afecţiuni cronice trebuie să respecte cu stricteţe tratamentul prescris şi să se prezinte de urgenţă la medic pentru adaptarea schemei terapeutice ori de câte ori este nevoie. Grijă mare și la comportamentul animalelor şi insectelor care din cauza temperaturilor ridicate, pot deveni agresive.

„În cazul apariţiei insolaţiei, manifestată prin dureri de cap, ameţeli, frisoane, greaţă, congestia feţei, este necesar ca persoana în cauză să se aşeze imediat la umbră, să-şi stropească faţa cu apă rece şi să-şi facă ventilaţie câteva minute. În cazul în care nu-și revine, se va adresa Serviciului de Ambulanță sau celei mai apropiate unităţi medicale”, încheie sfaturile specialiștii Direcției de Sănătate Publică Bacău.

Florentin Radu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here