Băcăuanii aflați în căutarea unui loc de muncă au oportunitatea de a lucra, sezonier, în Olanda.

Un producător din această țară a anunțat că are nevoie de oameni la recoltat varză din câmp.

Angajatorul le promite muncitorilor contract de muncă pe perioadă determinată (de minimum 3 luni), urmând a fi plătiți cu 10,71 euro brut/oră. Pe săptămână, un angajat ar putea primi între 453 și 523 euro brut.

Nu se știe cu cât va rămâne „curat” în mână cel care va accepta să lucreze pe câmpurile de varză ale olandezilor.

Putem presupune că acesta va obține cel puțin 320 de euro pe săptămână, dacă luăm în calcul că, sezonierul va trebui să achite chiria 99 de euro și asigurarea de 26,11 euro, cheltuieli săptămânale. Cu cei peste 1.200 de euro câștigați lunar, lucrătorii din agricultură s-ar situa, de exemplu, la nivelul minim de salarizare al unui IT-st dintr-o multinațională.

Cert este că angajații vor fi cazați în camere cu 2-3 paturi, în case cu alte 6-7 persoane, baie și bucătărie comună. În plus, este asigurat și transportul la locul de muncă, iar, o dată pe săptămână, vor avea la dispoziție o mașină pentru deplasarea la cel mai apropiat supermarket. „Suntem cel mai mare exportator de varză din Olanda, avem condiții foarte bune de muncă și tehnologie de ultimă generație. Nu cerem calificare sau cunoștințe de limbi străine, ne ocupăm de toate actele necesare pentru ca dumneavoastră să beneficiați de toate drepturile cuvenite. Programul de lucru este de 8h/zi, dar se pot face și ore suplimentare. Se lucrează în câmp, din picioare sau din poziție de aplecat”, spune angajatorul. Pe lângă recoltarea verzei, a salatei sau a broccoli, lucrătorul va trebui să calibreze și să așeze legumele în lăzi, pe categorii de calitate.

Interesant este de aflat cum de olandezii caută forță de muncă la noi, în condițiile în care, se știe, aceștia sunt unii dintre cei mai tehnologizați producători agricoli din lume.

De ani de zile, Olanda dezvoltă agricultură de precizie, în care muncile agricole (inclusiv detectarea bolilor şi folosirea pesticidelor) se fac utilizând roboți, drone, senzori ș.a.

De altfel, prima fermă verticală din lume folosită în scopuri comerciale a fost ridicată în Olanda, producțiile de salată verde ajungând la un mare lanţ de supermarketuri din Europa.

Florentin Radu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here