Dacă, în perioada următoare, telefoanele dumneavostră dau semne că ar lua-o razna, nu le aruncați și nici nu le duceți la depanare.

Sunt perfect funcționale, doar că se fac testări ale sistemului de avertizare RO-ALERT.

Este, de fapt, încă o încercare de a pune pe roate un serviciu extrem de util care, însă, a dat câteva rateuri în trecutul apropiat.

 

Așadar, verificările vor avea loc în perioada 15 – 28 iulie, în intervalul orar 10.00-12.00, la nivelul județului Bacău.

În acest răstimp, telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone vor primi mesaje de test.

 

De altfel, nici nu este complicat de identificat mesajele din testare (în eventualiatea în care s-ar putea întâmpla ca sistemul să transmită mesaje text reale, pe fondul unor evenimente care chiar se întâmplă la acel moment), întrucât ele vor conține, exact la începutul textului, cuvântul TEST!, urmat de mesajul „Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție”.
Modurile de afișare și sunetele de avertizare sunt diferite în funcție de modelele telefoanelor mobile.

 

„Pentru a primi mesajele transmise de IGSU și structurile sale teritoriale, recomandăm cetățenilor să se asigure că, pe terminalele mobile, sunt realizate setările corespunzătoare. Informațiile privind configurarea telefoanelor, în funcție de model și de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziția publicului pe portalul www.ro-alert.ro și pe site-urile operatorilor publici de rețele de comunicații mobile”, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău.

 

Reamintim că, prin sistemul RO-ALERT, sunt difuzate mesaje de tip Cell Broadcast, destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, astfel încât oamenii să adopte un comportament care să îi protejeze în caz de urgenţă majoră. Potrivit, ISU, de când a devenit operațional RO-ALERT, în septembrie 2018, și până în prezent, au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populației, în situații reale.

Din păcate, unele au ajuns la destinatari cu destulă întârziere, așa cum s-a întâmplat în timpul furtunii violente care a măturat județul la începutul acestei luni. Cert este că sistemul va putea alerta populația în cazul fenomenelor meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, dar și a degajării mari de fum în urma incendiilor sau a prezenței unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urși).

Florentin Radu

Loading...

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here