Blocajul platformei informatice a asigurărilor de sănătate continuă să toace nervii medicilor, dar și a pacienților, deopotrivă.

De aproape o lună, cabinetele medicale, clinicile și farmaciile nu pot folosi cardurile de sănătate ale pacienților, din cauză că sistemul informatic care gestionează baza de date a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este…nefuncțional.

Mai exact, platforma „merge”, dar…cu sincope. Și asta deși șeful instituției, demis astăzi de premierul Viorica Dăncilă, promitea că problema se va rezolva în câteva zile, timp în care serviciile pot fi înregistrate offline.

Cum o năpastă nu vine niciodată singură, purtătorul de cuvânt al CNAS, ex-jurnalistul Antena 1, Daniel Osmanovici, a turnat gaz pe foc declarând, recent, într-un interviu pe tema defecţiunii sistemului informatic de la CNAS, că „oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem”. Greșeală impardonabilă care, evident, i-a atras demisia din această funcție.

Partea proastă este că, în situații tulburi, cum este cea de față, apar tot soiul de „fumigene”, anume aruncate în spațiul public, pentru a crește degringolada.

Astfel, în anumite medii, circulă informația (falsă sau adevărată) că blocajul ar fi fost provocat de guvernanți. Și asta pe motiv că nu mai sunt bani la buget pentru plata salariilor medicilor, în felul acesta încercându-se obținerea unei amânări. Informație, evident, respinsă de Ministerul Sănătății.

Cu sau fără „fumigene”, realitatea este că pacienții sunt puși pe drumuri sau obligați să aștepte pe la ușile cabinetelor medicale, doar-doar sistemul CNAS va funcționa.
Reamintim că platforma informatică a costat statul peste 170 de milioane de euro, aceasta incluzând atât sistemul informatic unic integrat, cât și reţeta electronică, cardul de sănătate și dosarul electronic al pacientului.

Florentin Radu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here