Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Se pare că ziua de 1 decembrie devine din ce în ce mai comercială. Nimeni nu a anunțat despre depunerea de coroane și slujba de la Cimitirul Eroilor.  De parcă totul s-ar fi desfășurat în secret, nicio instituție nu a transmis un comunicat despre eveniment.

Singurul anunț a fost cel al activităților artistice și militare. Deși avem zilele de Sfântul Nicolae, Crăciunul sau Revelionul încărcate de sărbătoare, Ziua Națională nu trebuie să-și păstreze tradiția.

Cu respect și recunoștință față de sacrificiile înaintașilor noștri, Garnizoana Bacău a organizat un ceremonial militar și religios cu depunere de coroane la Monumentul Eroilor și Întregirii Neamului din Cimitirul Eroilor, din Str. Constanței, urmat de un ceremonial militar și un Te Deum care a avut loc în Piața Tricolorului din municipiul Bacău.

Ziua de 1 decembrie s-a încheiat cu un ceremonial militar și religios, cu depunere de coroane la Monumentul ,,Făuritorii României Mari” din comuna Dofteana, ceremonial realizat cu sprijinul Unității Administrativ-Teritoriale Dofteana, județul Bacău.

Tedeumul este o slujbă de mulţumire şi de laudă adusă lui Dumnezeu în anumite ocazii festive din viaţa personală sau din cea socială a credincioşilor. Este o ierurgie de origine mai nouă și se numeşte aşa, pentru că, între alte cântări care alcătuiesc rânduiala acestei slujbe intră şi vechiul imn „Te Deum Laudamus…” („Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm…”).

Ce sărbătorim pe 1 Decembrie!?

După Revoluția din 1989 data de 1 Decembrie a fost proclamată drept Zi Națională a României. Anterior, în perioada comunistă, între 1948 și 1989 ziua națională era data de 23 august, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În intervalul 1866 – 1947, ziua națională era sărbătorită în data de 10 mai, aceasta fiind Ziua Regalității.

Așadar, pe data de 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. De atunci s-a creat un singur stat național.

Ziua de 1 decembrie a devenit zi națională a României în anul 1990!

 

Advertisement
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here