În data de 15 ianuarie 2020, când Romania serbează Ziua Culturii Naționale, peste o sută de preoți din Protopopiatul Onești, cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului,  s-au adunat, sub directa îndrumare a părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, în Sinaxă preoțească anuală la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, înălțând rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu și omagiind personalitatea poetului Mihai Eminescu.

Prima sinaxă preoțească din anul 2020, din seria celor șapte programate pentru anul curent în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a fost organizată la Catedrala arhiepiscopală din Roman de către Protopopiatul Onești, în data de 15 ianuarie, când românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Culturii Naționale și pe Mihai Eminescu, marele poet național.

Evenimentul cultural-duhovnicesc a debutat cu întâmpinarea Ierarhului, urmată de cuvântul adresat de către părintele protopop Ioan Bârgăoanu preoților și credincioșilor prezenți, în care a prezentat motivația organizării sinaxei de anul acesta, a XX-a în seria întâlnirilor liturgice a tuturor preoților oneșteni cu Chiriarhul Eparhiei, sub forma unui Hrisov denumit Liturghie și filantropie.

Apoi, în cadru liturgic, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a înălțat rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra ostenitorilor sfintelor altare din Protopopiatul Onești, care s-au implicat de-a lungul anului 2019 în activități pastoral-misionare, administrativ-edilitare, social-filantropice în parohiile încredințate spre păstorire și au sprijinit organizarea manifestărilor cultural-religioase, fiind foarte apreciată implicarea parohiilor în proiectele cultural-catehetice eparhiale „Cateheze în parohii” și „Școala de vară”, pelerinajul de la Mănăstirea Putna și multe alte activități.

Totodată, la momentul liturgic specific, au fost pomeniți în rugăciune poetul național Mihai Eminescu și membrii familiei sale, precum și făuritorii Culturii Naționale Române.

Momentul central al sinaxei a fost împărtășirea celor 100 de preoți din Protopopiatul Onești cu Trupul și Sângele Domnului din același Sfânt Potir prin mâna Chiriarhului lor, în semn de unitate teologică, liturgică și canonic-administrativă, împlinind prin aceasta fundamentul comuniunii în Hristos Domnul și garantând rămânerea în ascultare față de ierarh – ca cel care vizualizează prezența lui Dumnezeu în comuniunea mădularelor Trupului ecleziastic. Tot acum, în cadru festiv, pentru activitatea deosebită desfășurată în parohie, 17 preoți au fost hirotesiți în trepta de iconom.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop a adresat un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru sprijul oferit preoților oneșteni de a fi în comuniune liturgică, în Catedrala arhiepiscopală de la Roman, pentru prima dată de când au fost organizate sinaxele preoțești, dar și pentru binecuvântarea oferită activităților desfășurate de-a lungul anului. De asemenea, Părintele Arhiepiscop Ioachim a citit rugăciuni de dezlegare pentru preoții și credincioșii prezenţi. Părintele protopop a oferit Ierarhului din partea preoților o icoană cu Botezul Domnului și un tablou ce poartă chipul pictat al poetului Mihai Eminescu.

În cea de-a doua parte a evenimentului s-a derulat activitatea dedicată Zilei Culturii Naționale sub genericul „Eminescu, poet al rugăciunii”, din program făcând parte recitaluri muzicale pe vers eminescian, în interpretarea Coralei „Ierotheos” a Protopopiatului Onești, care a dat și răspunsurile la strană pe parcursul Sfintei Liturghii, a consemnat pr. Daniel-Ionel Marari.

Advertisement
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here