Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România dacă proiectul de lege privind obligativitatea vaccinării va fi aprobat în procedură de urgenţă în Camera Deputaţilor, care este for decizional. În forma actuală, proiectul normativ prevede amenzi de până la 10.000 de lei pentru părinţii care nu participă la acţiunile de informare şi refuză vaccinarea copiilor. Vaccinarea poate fi refuzată doar dacă cei mici prezintă o contraindicaţie definitivă la unul sau mai multe din vaccinurile obligatorii.

Experţii din sistemul de Sănătate susţin că această măsură este necesară, şi că ea trebuie adoptată fără alte tergiversări. „În contextul în care problema vaccinării s-a acutizat în ultimii ani, o lege privind obligativitatea vaccinării a devenit necesară. Consider că toate vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare ar trebui să fie obligatorii”, a precizat medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti.

 „O astfel de lege este şi utilă şi necesară. Avem nevoie de ea fără alte amânări, fără alte tergiversări. Vaccinurile sunt unele din foarte puţinele tratamente care şi-au dovedit eficienţa, dincolo de orice îndoială, în cei 200 de ani de când au fost inventate. Sunt atâtea maladii grave care au fost eradicate cu ajutorul lor. Astăzi lumea a uitat, însă în anii 50, atunci când a fost ultima epidemie de poliomielită, am avut mulţi colegi de clasă care s-au prătădit. Mai vedem şi astăzi, persoane în jur de 70 de ani care sunt deformate, sau au picioare mai scurte. Lumea nu-şi mai aduce aminte de efectele unei astfel de epidemii. Din păcate, prin nevaccinare, nu pui în pericol doar viaţa ta, ci a unei întregi generaţii”, a declarat medicul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor.

 Iniţiatorii legii au subliniat faptul că deja în ţara noastră se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale, semnificativ sub limita de 95% recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În România, în timpul epidemiei de rujeolă din 2018, din cele 13.871 de persoane purtătoare, 13.275 nu au beneficiat de vaccin.

 Peste 19.000 de cazuri de rujeolă, din care 64 de decese

 Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 31.01.2020 este 19.259, din care 64 de decese. În perioada 27.01.2020 – 31.01.2020 au fost raportate încă 89 de cazuri nou confirmate în 9 județe și în Municipiul București. Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare.
Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală.
Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 parinți își vaccinează copiii.

 Proiectul de lege care prevede vacinarea obligatorie poate fi consultat aici. Camera Deputaților este cameră decizională.

Advertisement
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here