Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

 Ciocârlia şi capra neagră vor fi puse sub protecţie, iar decizia, împreună cu punctul de vedere al Ministerului Mediului, va fi transmisă Guvernului, a declarat, joi, ministrul de resort, Costel Alexe, într-o conferinţă de presă, informează Agerpres. „Am luat decizia de a pune sub protecţie două specii emblematice pentru România, pentru care, din păcate, până acum, vânătoarea a fost permisă fără niciun fel de restricţie. Este vorba despre ciocârlia şi capra neagră. Ciocârlia este o specie simbol naţional şi vânarea acesteia nu reprezintă o activitate tradiţională, nu este o practică cinegetică autohtonă. Mai mult, ea se regăseşte pe lista IUCN a speciilor ameninţate cu dispariţia. La rândul său, capra neagră, deşi este o specie emblematică pentru Carpaţi şi România, care a avut până în 2007 statutul de monument al naturii, odată cu intrarea în Uniunea Europeană a fost scoasă de sub protecţie. În acest sens, vom transmite Guvernului României punctul de vedere al ministerului privind punerea sub protecţie a acestor două specii, pe care le consider şi emblematice şi, evident, foarte importante pentru ţara noastră”, a afirmat Alexe.

 Conform Societăţii Ornitologice Române (SOR), ciocârlia de câmp este o specie dorită de vânătorii străini, majoritatea italieni, şi a fost introdusă pe lista păsărilor care se vânează în anul 1996. În 2006, ca urmare a unei campanii SOR, specia redevine protejată, dar numai pentru un an. În 2015, în urma unei alte campanii a SOR şi a organizaţiilor din Coaliţia Natura 2000, cotele de vânătoare au fost înjumătăţite. În ceea ce privește capra neagră, prin Ordinul nr. 673/2019 privind aprobarea cotelor de recoltă aprobate pentru speciile de faună de interes cinegetic, până pe 14 mai 2020 urmau să fie împușcate 609 exemplare la nivel naţional, 12 dintre acestea aflându-se pe lista fondurilor de vânătoare din zona Moldovei. Pentru județul Bacău au fost alocate pentru recoltă două exemplare de capră neagră, mascul şi femelă, în 2018 pe listă fiind un singur exemplar.

 Ciocârliile din România, delicatese culinare în Europa

 Vânătorii din străinătate au fost întotdeauna interesați de vânatul cu pene din România, ciocârliile și privighetorile fiind considerate delicatese culinare în restaurantele din Europa. În urmă cu aproape trei ani, în actombrie 2017, un grup de vânători italieni a trecut nestingherit prin Aeroportul Bacău având în bagaje un număr impresionant de păsări ucise ilegal, printre care se aflau inclusiv specii protejate.

În total, nu mai puțin de 1.119 păsări din specii protejate, chiar pe cale de dispariție. Privighetori, ciocârlii, mierle, becațe, presuri, măcălendri, sfrâncioci, pițigoi, cânepari, cinteze și altele au fost descoperite de vameșii italieni din aeroportul Orio (Bergamo) în bagajele vânătorilor italieni întorși din România. Păsările au fost vânate pe raza comunei Săbăoani-Neamț.

 Acesta este însă doar ultimul caz descoperit. Ȋn 2009, în Balta Mare a Brăilei, un braconier italian a fost prins cu 2.000 de ciocârlani. Ȋn 2010, în județul Brăila au fost prinși 15 braconieri italieni cu mii de ciocârlii, ciocârlani și prepelițe. Ȋn 2011, vameșii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocârlii vânate în România și care aveau ca destinație Italia. Ȋn 2013, un alt italian a fost prins în Ialomița cu 5.400 de ciocârlii braconate.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here