Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

 Când au îmbrăcat uniforma militară nu au făcut-o pentru o zi, ci pentru o viață. La fel ca și atunci când au plecat în misiuni la mii de kilometri depărtare au știut că o fac, poate, pentru totdeauna. Că asta poate fi ultima dată când își văd familiile, prietenii, pe cei dragi. E greu de spus ce i-a atras. Poate mirajul unui ban în plus, câștigat cinstit, poate spiritul de aventură sau doar au profitat de oportunitatea ivită pentru a-și demonstra bărbăția.

 Este vorba despre militarii români angrenați în teatrul de operațiuni departe de casă. Doi dintre aceștia, din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, au revenit în țară după ce timp de șase luni, în perioada februarie – septembrie 2019, au participat la o misiune internațională în Afganistan, desfășurată sub egida NATO. Aceștia au făcut parte dintr-un contingent care a avut sarcina de a oferi instruire, asistență și consiliere forțelor afgane de securitate, cei doi fiind membri ai echipei responsabile pentru asigurarea protecției jandarmilor consilieri. Cei doi militari sunt plutonierul major Aurel Craioveanu, de 33 de ani, din Adjud,  și plutonier major Mihai Jitaru, de 34 de ani, din Fălticeni, a căror activitate a fost apreciată inclusiv de partenerii americani prin acordarea unor medalii pentru recunoașterea profesionalismului de care au dat dovadă pe timpul executării misiunii.

Pregătire temeinică

Astăzi, conducerea Grupării de Jandarmi Mobile Bacău a organizat o conferință de presă în care i-a felicitat oficial pe cei doi subofițeri. Pentru a putea participa la misiune, cei doi militari au avut de parcurs mai multe probe, respectiv: testarea psihologică, vizita medicală, tragere, verificarea cunoștințelor teoretice și practice precum și a competențelor lingvistice în limba engleză. După promovarea tuturor acestor probe, jandarmii au parcurs un stagiu de pregătire în care au acumulat cunoștințe teoretice și deprinderi practice noi referitoare la cultura, tradițiile și situația operativă din Afganistan, acordarea primului ajutor medical în condițiile specifice teatrelor de operații, trageri speciale, tehnici și tactici de protecție a personalului.

După sosirea în teatrul de operații, aceștia au desfășurat activitatea de predare-primire împreună cu ceilalți jandarmi români care se aflau la finalul turului de serviciu, în această perioadă executând împreună diferite activități care au avut rolul de a-i familiariza cu procedurile de lucru folosite la nivelul misiunii NATO RSM – Afganistan, mijloacele de comunicații, armamentul și tehnica auto care au fost puse la dispoziție de către partenerul american, urmând în acest sens și cursuri de conducere a autospecialelor MRAP MaxxPro pe care jandarmii români le-au folosit pentru îndeplinirea misiunilor încredințate.

 

Pe parcursul celor șase luni de zile petrecute în Kabul, cei doi jandarmi băcăuani au executat numeroase misiuni de protecție a consilierilor jandarmi în timpul deplasării acestora de la baza militară în care au fost detașați către o școală de stat major a Poliției Naționale Afgane, precum și în timpul activităților de consiliere desfășurate la sediul instituției respective, în condițiile în care, în acea perioadă, în capitala afgană, au avut loc mai multe atacuri cu DEI (dispozitive explozive improvizate) și cu mașini capcană, ținta acestora fiind de cele mai multe ori convoaiele coaliției NATO. Din fericire, aceștia nu au fost implicați în niciun eveniment de acest gen.

Datorită modului exemplar în care și-au executat misiunea, profesionalismului de care au dat dovadă, ca recunoaștere a serviciului merituos și a realizărilor avute în timpul desfășurării turului de serviciu, armata Statelor Unite ale Americii i-a medaliat pe cei doi subofițeri jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, cu Army Achievement Medal.  

Aceste medalii le-au fost înmânate în data de 13.02.2020 la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române în contextul desfășurării Ședinței de Evaluare a activității desfășurate și a rezultatelor obținute de Jandarmeria Română în anul 2019, ocazie cu care Ministrul Afacerilor Interne le-a înmânat și emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne cu însemne de război.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here