În timpul Primului Război Mondial, una din ţintele armatei germane a fost localitatea Oituz. Valea Oituzului era cea mai largă dintre văile care străbăteau Carpaţii Orientali şi ar fi oferit trupelor inamice posibilitatea unei deplasări masive şi rapide spre Siret şi Dunăre. Tot în zonă se găseau resurse importante de petrol, de care armata inamică avea atâta nevoie. De aceea, încă de la intrarea României în război, una din zonele de conflict a fost pasul Oituz, menționează casa-regala.blogspot.com.

Frontul de aici a fost deseori vizitat de regele Ferdinand şi regina Maria, iar operaţiunile militare au fost conduse de celebrii generali Eremia Grigorescu şi Alexandru Averescu. „Toamna anului 1916. Localitatea Oneşti. Un fanion arborat la intrarea în clădirea primăriei arată că aici se află comandamentul diviziei. Pe şosea, în faţa comandamentului, un grup de ofiţeri. În mijlocul lor un general. (…) Este generalul Eremia Grigorescu, comandantul Diviziei 15 ale cărei trupe se află în curs de sosire în zonă. Statul major al diviziei aşteaptă inspecţia comandantului Armatei de nord, generalul Prezan. (…) Proiectilele care cad în apropiere nu tulbură activitatea celor doi generali. Comandantul armatei comunică lui Grigorescu că retragerea ar implica grave neajunsuri pentru întreaga situaţie a frontului român. Acesta îi răspunde: «Cunosc situaţia domnule general. Pe aici inamicul nu va trece»”, consemnează în memoriile sale general maior Nicolae Ionescu.

Regina Maria, impresionată de băcăuani

Cât a durat războiul pentru întregirea neamului, regina Maria a fost în nenumărate rânduri în Bacău, fie pentru a vizita spitalele şi a ajuta răniţii, fie pentru a decora soldaţii pe front. Iată ce consemna suverana în memoriile sale: “Am ajuns la Bacău unde vizitai trei spitale şi găsii mulţi soldaţi răniţi grav. De la Bacău tot înainte spre Tețcani. Drum frumos care se ridică în cotituri tot mai sus. (..)Apoi mi-am urmat drumul spre Comăneşti unde e stability generalul Prezan cu Statul Major. Am avut cu el o lungă convorbire militară. Părea mulţumit şi optimist. Din Comăneşti am trecut prin Târgu Ocna, orăşel foarte frumos aşezat sus, deasupra apei Trotuşului. O parte din drum era îngrozitor de stricat. În acest oraş se află o veche şi frumoasă biserică înconjurată de ziduri groase ca o cetăţuie şi aşezată sus, chiar în marginea râului. Totul e într-o stare cam dărăpănată, însă cât se poate de pitorească. Aici vizitai şi un spital care fusese aşezat în primăria oraşului. Printre alţiiam văzut un om, o femeie şi un copil răniţi de un aeroplan care trecuse tocmai atunci. Întrebai pe mama copilului care zăcea ghemuită cu faţa-n jos, ce se întâmplase cu copilul şi ea îmi răspunse: «I-a rămas piciorul acasă»”

Şi tot domniţa Maria consemna la 12 aprilie 1917: “Plecai de dimineaţă şi mă dusei până într-un loc din Oneşti unde se clădise primul spital «Regina Maria». (…) M-a întâmpinat generalul Grigorescu. Averescu venise cu mine de la Bacău. La gară era o gardă de onoare, iar la Oneşti găsii trupele înşirate într-un imens pătrat. Toate lucrurile fuseseră împodobite de către ţăranii din sat într-un chip ce-ţi mergea la inimă. Aceştia îmi aruncau flori în cale, pe oriunde treceam. (..) De la Oneşti mă dusei la capătul satului unde se află frumoasa şi vechea mănăstire la Caşinului, la poalele unui deal. E înconjurată de ziduri ca o cetate şi e foarte aproape de front”.

Regina Maria s-a legat sufleteşte mai ales de localitatea Coţofăneşti, unde avea chiar o casă primită de la generalul Văitoianu şi Jean Chrissoveloni şi de care vorbeşte cu mult drag.

Foto1-Regina Maria în vizită la Mănăstire – în Comuna Mănăstirea Cașin, Bacău.

Foto2-Regina Maria în curtea Mănăstirii Cașin – în Comuna Mănăstirea Cașin, Bacău.

Foto3-Regina Maria în curtea Mănăstirii Casin – în Comuna Mănăstirea Cașin, Bacău.

Foto4-Regina Maria la Onești

Foto5-Regina Maria în vizită la Mănastire – în Comuna Mănăstirea Cașin, Bacău.

Foto6-Regina Maria pe front – în Comuna Mănăstirea Cașin, Bacău.

Foto7-Regina Maria la Onești

Foto8-Regina Maria la Onești

Sursa foto:Facebook/manastirea.casin.bc

Primul război mondial, linia frontului Lepșa-Măgura Cașin-Oituz (fotografii istorice) Fotografii realizate de catre Serviciul Fotografic al Armatei Române COPYRIGHT/CREDIT, thanks to: Ministère de la Culture (France) – Médiathèque de l’Architecture et du Patrimoine – Diffusion RMN-GP/IMV

Text: casa-regala.blogspot.com

 

Advertisement
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here