Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

 Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a lansat astăzi o solicitare publică, adresată Guvernului, de reanalizare a strategiei ce stă la baza managementului crizei declanșate de COVID 19, propunând două completări esențiale.

 „Solicităm corectarea erorilor de abordare a luptei împotriva pandemiei COVID 19, prin raportare la modelul avut în vedere de cei responsabili, cunoscut drept flattening the curve (nivelarea/reducerea curbei). Ținta argumentării noastre o constituie abordarea greșită a resurselor sistemului sanitar prin considerarea acestora ca având/trebuind să aibă un caracter liniar. Demonstrăm că resursele sistemului sanitar nu au un caracter liniar, fiind caracterizate de tendința de epuizare/reducere și că resursele sistemului nu trebuie să aibă un caracter liniar, esențială fiind mobilizarea tuturor eforturilor pentru a le crește într-un timp cât mai scurt”, se menționează în comunicatul Federației.

 În prezentarea documentului sunt indicate și o serie de erori de estimare și management al crizei realizate de cei responsabili, care necesită o corectare urgentă.

 „Analiza și propunerile noastre nu contestă utilitatea și necesitatea abordării preventive bazate pe reducerea distanțarea socială, ci ia în considerare posibilitatea reducerii amplorii ei (și, în consecință, reducerea impactului socio-economic al acestor măsuri) în condițiile unei pregătiri adecvate a sistemului sanitar.

 Considerăm că abordarea bazată pe creșterea resurselor sistemului de a lupta cu consecințele infectării în masă cu COVID 19 constituie o bună strategie de risc pentru varianta în care controlul epidemiologic eșuează, curba infectărilor/îmbolnăvirilor grave neputând fi redusă până la nivelul resurselor actuale ale sistemului sanitar”, mai precizează sursa citată.

 Potrivit Federației „Solidaritatea Sanitară” din România, deficitul de personal la nivel național este de 17,46%, iar spitalele publice au intrat în lupta împotriva pandemiei COVID 19 cu circa 40.000 de salariați mai puțini decât cel prevăzut de normative. Cele mai afectate zone sunt exact cele în care ponderea remigrării românilor din țările occidentale este cea mai mare, acestea urmând să fie, conform estimărilor Federației, cele mai afectate de pandemie.

 „Aceste informații oferă atât o perspectivă de ansamblu asupra resurselor umane de care dispune sistemul sanitar cât și datele privind situațiile existente la nivel local, mergând până la nivelul spitalelor.

În baza acestor informații poate fi estimat în timp real impactul diferitelor situații ivite, cum ar fi cel al accidentului de muncă colectiv petrecut la Spitalul Județean Suceava”, menționează Federația „Solidaritatea Sanitară”.

 Acțiunea face parte din Strategia Federației „Solidaritatea Sanitară” de apărare a salariaților din sănătate împotriva pandemiei COVID 19, ce include culegerea și publicarea informațiilor relevante, propunerile de modificare a politicilor publice în domeniu.

 Documentul care conține propunerile și argumentele Federației poate fi găsit aici.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here