Situație incredibilă la Onești, unde trei bărbați, șoferi de TIR, au fost plasați ilegal în carantină instituționalizată într-o pensiune din localitate. De duminică, de când au ajuns la Onești, cei trei încearcă zadarnic să obțină un răspuns la problema lor de la autorități, cărora le-au explicat situația. Precum și faptul că decizia de a-i trimite în carantină forțată încalcă Ordonanța Militară 7. Până acum, nici Prefectura, nici Direcția de Sănătate Publică Bacău nu își asumă responsabilitatea pentru decizia luată. Niciuna dintre cele două instituții nu a răspuns solicitării jurnaldebacau.ro de a oferi lămuriri oficiale conform Legii 544 privind liberul acces la informații. Cele trei persoane stau izolate în aceeași cameră, nu au avut și nu au simptome de infecție Covid 19, însă până nu vor fi testate există riscul ca dacă unul dintre bărbați să fie infectat să își contamineze și colegii de cameră.  

 Ce spun cei din carantină

„ Subsemnatul Marius Aparaschiței, domiciliat în Bacău, angajat la Euroluc Trans SRL  Suceava, în funcția de șofer, cu activitate desfășurată pe teritoriul Uniunii Europene ,vă rog să considerați cazul meu prezentat în continuare. Menționez că sunt în situație identică cu doi colegi, d-nii Adrian Stupu și Constantin Aurel Oancea, împreună cu care am inițiat o corespondență comună cu autoritățile publice locale și naționale de specialitate.

În data de 05.04.2020 am intrat în țară prin aeroportul Iași venind din direcția Eindhoven. Am depășit filtrul DSP Iași unde nu am prezentat simptome ale Coronavirus. Am cerut să fiu tratat ca șofer de tir, prezentând adeverință de angajat emisă de companie, ca și contractul de muncă. Am arătat că am primit mănuși, măști și un flacon cu substanțe dezinfectante. Medicul de la aeroport mi-a comunicat că voi fi transportat în județul de reședință, unde un reprezentant al DSP Bacău va analiza din nou starea mea de sănătate și va lua decizia în legătură cu carantinarea/ izolarea sau eliberarea mea în funcție de starea de la acel moment.

 Am fost transportat cu alți 13 cetățeni români într-o dubă supra-aglomerată la Bacău, apoi la Onești. În ambele locații mi s-a refuzat prezența unui reprezentant DSP care să constate că nu prezint simptome și să decidă eliberarea sau izolarea la domiciliu. Am sunat la DSP Bacău și la ISU și am prezentat situația, dar după 4 ore de așteptare am fost obligați să întrăm în carantină în Pensiunea Elite, în parcarea căreia am așteptat între 20.00 și 24.00.

    În cursul zilei de 06.04.2020 am continuat seria convorbirilor telefonice cu DSP Bacău, DSP Iași și ISU Bacău fără a primi un răspuns la cererea mea.

Pornind de la prevederile art 12, 13 și 19 va rugăm să luați decizia de a înainta organelor abilitate propunerea de a fi scos din carantină. Menționez în acest sens precedentele în aplicarea prezenței ordonanțe în județele Botoșani, Iași și Suceava unde colegi ai noștri, sosiți în țară cu același avion din țări aflate în zona roșie, nu au fost introduși în carantină sau în izolare la domiciliu”.

 Ce spune Ordonanța Militară 7

Art. 12. — La intrarea în România, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care nu prezintă simptome asociate COVID-19, completează o declarație pe propria răspundere, al cărei model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin care își asumă locația unde pot fi contactați în perioada dintre curse. Aceștia nu se supun măsurilor de izolare la domiciliu/ carantinare, cu condiția asigurării de către angajator a materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19.

Art. 13. — Prevederile art. 12 se aplică în mod corespunzător conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care de deplasează în interesul desfășurării profesiei din România într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în România, ca stat de rezidență al conducătorului auto, indiferent dacă deplasarea se face la bordul autovehiculului de transport marfă sau prin mijloace individuale sau în cont propriu. Aceștia trebuie să prezinte, la intrarea în România, o adeverință de salariat, asumată de angajator.

Art. 19. — Prevederile art. 4 din Ordonanța militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020, își încetează aplicabilitatea.

Ce spun autoritățile

 

Advertisement
Loading...

1 COMENTARIU

  1. In aceiasi situatie ne aflăm si noi.mam saturat de trimis email si sunat peste tot. Am intrat in Romania pe 04 04 2020 si nea adus direct in carantina la o pensiune din bacău. Mentionez ca sîntem soferi pe tir. Comunitatea europeana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here