Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Unul dintre cei mai respectaţi fermieri din România, dr.ing. Gheorghe Huian, a plecat în lumea celor drepţi pentru a ne călăuzi şi de acolo paşii. Administratorul celei mai mari amenajări piscicole din Moldova, Larga Jijia, cu o suprafață de 1.300 de hectare, s-a născut în satul Lucăceşti, comuna Moineşti, judeţul Bacău în data de 15 septembrie 1947. A urmat cursurile secţiei de Tehnica pescuitului şi piscicultură, Facultatea de Industrie Alimentară şi Tehnica Pescuitului, din cadrul Institutului Politehnic din Galaţi şi absolvit în 1971 obţinând diploma de inginer piscicol.

După terminarea stagiaturii a fost angajat al Întreprinderii Piscicole Iaşi unde a fost diriginte de şantier pentru Complexul Piscicol Vlădeni – Larga Jijia – Movileni. După finalizarea investiţiilor a fost numit şef de fermă la Complexul Piscicol Movileni (Larga Jijia). Între 1985 şi 1989 a fost inginer şef al Intreprinderii Piscicole Iaşi, unitate etalon pentru pisicultura din România. În 1989 a fost numit director al Staţiunii de Cercetări Piscicole Podu Iloaiei pe care în 1990 a deschis-o tinerilor absolvenţi şi specialişti. În 1991 revine la SC Pescaris SA Iaşi (fosta Întreprindere Piscicolă) la Complexul Piscicol Movileni. Din 1999 a administrat SC Piscicola SRL cea care în procesul de privatizare a preluat activele şi activitatea Complexului Piscicol Movileni. În 2012 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe acordat de Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi pentru contribuţii la amelioarea crapului de cultură în condiţiile ecologice ale Complexului Piscicol Movileni şi obţinerea varietăţii de crap fără solzi “Crapul topless de Movileni”.

Larga Jijiei

„A fost un pasionat al pisciculturii, un iubitor al naturii şi un susţinător al afirmării tinerilor şi a îmbinării energiei şi cutezanţei acestora cu experienţa generaţiei sale. Viaţa sa dedicată pisciculturii este un exemplu care ar trebui urmat de cei care păstoresc destinele acestui sector.

A fost în permanenţă în fruntea ideilor noi, a privatizăriii sectorului, a înfiinţării unei asociaţii profesionale, a dialogului dintre specialiştii din piscicultură şi biologi în gestionarea echilibrată a restricţiilor de mediu pentru activitatea de piscicultură în ariile protejate, a fost un iubitor al păsărilor dovadă stand faptul că la Complexul Piscicol Movileni s-au găsit toate condiţiile ecologice de declarare a ariei naturale protejate de interes comunitar, ca parte a reţelei ecologice europene NATURA2000 sub denumirea de “Eleşteiele Jijiei şi Miletinului” şi care în 2020 a primit şi recunoaşterea internaţională ca al douăzecilea sit RAMSAR din România.

Ne-a lăsat drept moştenire, nouă, celor care mai iubim piscicultura românească, o datorie de onoare, de a menţine viu acest sector greu, frumos şi necesar, de a nu lăsa ca aceasta să rămână doar o filă în cărţile de istorie.

Dumnezeu să te odihnească în tihnă şi să iţi asculte istorisirile despre piscicultură!”, spune ing. Cătălin Platon, preledintele Asociației Naționale a Producătorilor de Pescărie din România-ROMFISH.

Mesaje de condoleanțe au transmis, printre alții, și trei ingineri piscicoli care au administrat două ferme cunoscute din județul Bacău.

„O veste cumplită pentru toți cei care l-am cunoscut. Dumnezeu sa-l ierte și sa-l odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei îndoliate!”- ing. Florin Albu, fost șef fermă Horgești

„Dumnezeu să-l ierte! Puțni dintre noi, din toata Acvacultura românească, dețin imensul bagaj de cunoștinte profesionale ca și Dumnealui! Suflet mare,devotat profesiei și echipei în care lucra, rămâne exponentul celei mai puternice generații din piscicultura românească. Regrete eterne!”-ing. Ionel Negru, fost șef fermă Horgești

Ing. Constantin Buculei, fost șef fermă Pereschiv (Fichitești)-Podu Turcului:- „Ne-a părăsit unul dintre cei mai puternici dintre noi, unul dintre cei mai energici si mai inovativi, mai plini de voință si de dăruire sfântă fața de meseria pentru care s-a pregătit…Este o veste extrem de descurajanta pentru noi, cei rămași in urmă…continuare

Advertisement
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here