Veronica Donțu, primarul comunei Tamași, a fost condamnată alături de un funcționar din primăria pe care o conduce pentru că au vândut un teren, în valoare de aproape 1,9 milioane de dolari, care aparținea unei societăți comerciale. Totodată, primăriței i se interzice dreptul de a-și mai exercita funcția.

”Condamnă inculpata Donţu Veronica, fără antecedente penale, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, la pedeapsa de 4 ani închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a si lit. b Cod penal…..În temeiul art. 65 Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a si lit. b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe durata executării pedepsei închisorii, conform art. 65 alin. (3) ….” se arată în comunicarea Curții de Apel Bacău

Veronica Donțu – foto Facebook

Procesul a început pe 8 mai 2017, la Tribunalul Bacău, când procurorii DNA Bacău au acuzat-o pe Veronica Donțu, primarul comunei Tamași de abuz în seriviciu. În același dosar a fost trims în judecată și Florin Tătaru, inspector superior în Primăria Tamași. Cei doi au fost acuzați de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu pentru un teren retrocedat, iar paguba calculată era 1,9 milioane de dolari.

Au vândut terenul lui Amurco

În anul 2009, Veronica Donțu, primarul comunei Tamași, și Florin Tătaru, în calitate de președinte, respectiv membru al comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar, au încălcat dispozițiile legale ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate și au întocmit mai multe documente care au stat la baza emiterii unui titlu de proprietate pentru suprafața de 17,74 ha, suprafață care în fapt era proprietatea unei societăți comerciale – Amurco SRL, se arată în rechizitoriu  

În perioada 1991 – 2005, moștenitorii de drept ai unui teren au făcut nenumărate demersuri legale pentru dobândirea dreptului de proprietate asupra terenului respectiv. ”În primăvara anului 2009, inculpata Veronica Donțu le-a comunicat moștenitorilor că poate să le reconstituie dreptul de proprietate pentru o suprafață de 17 ha teren (parte din 50 ha solicitate) pentru care a și găsit un cumpărător dispus să le ofere suma de 65.000 de lei, lucru cu care aceștia au fost de acord. În continuare, inculpații Donțu Veronica și Tătaru Florin, în calitățile lor de președinte, respectiv membru al comisiei locale, cu încălcarea dispozițiilor legale au întocmit mai multe documente care au stat la baza reconstituirii dreptului de proprietate asupra celor 17 ha teren”, aratau procurorii DNA Bacău.

Ulterior, după eliberarea titlului de proprietate și întocmirea actelor cadastrale, a fost încheiat între moștenitori și oamenii de afaceri contractul de vânzare cumpărare având ca obiect cele 17 ha de teren. Prețul plăti: 62.019 lei. 

„Faptele descrise mai sus au fost săvârșite cu intenția de a satisface, prin încălcarea legislației privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, interesele unor oameni de afaceri care au dobândit în final terenul respectiv, pretabil exploatării de balast și amenajarea unei exploatații piscicole. În cauză, societatea comercială, proprietară în fapt a terenului, s-a constituit parte civilă cu suma de 1.889.355 USD reprezentând valoarea investiției efectuate pe terenul în litigiu până în data de 10.02.2002”, DNA Bacău.

Sechestru pe averea primăriței

„S-a dispus și menţinerea măsurii sechestrului asigurător, instituită prin ordonanţa procurorului din 21.03.2017 (f. 206, vol. I d.u.p.) asupra următoarelor bunuri imobile proprietatea inculpatei Donţu Veronica: – suprafaţa de 2.526 mp teren situat în comuna Tamași jud. Bacău, din care 1.000 mp în intravilan și 1.526 mp în extravilan, casă cu suprafaţa la sol de 119 mp situată în intravilanul comunei Tamași, jud. Bacău, suprafaţa de 5.000 mp teren situat în intravilanul comunei Gioseni, suprafaţa de 1.000 mp teren situat în intravilanul comunei Gioseni.

”În baza art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate în apelurile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Natională Anticoruptie – Serviciul Teritorial BACAU şi partea civilă S.C. Amurco S.R.L., reprezentată prin lichidator judiciar Sierra Quadrant SPRL SC.AMURCO, rămân în sarcina statului. II. În baza art. 421 pct.1 lit.b C.p.p. respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Donţu Veronica …continuarea aici

Advertisement
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here