La Biserica „Sf. Gheorghe” din Bacău, de mai bine de două decenii, se desfășoară o amplă activitate filantropică. Inițiată la începutul mileniului 3, susținerea acordată tinerilor și bătrânilor s-a concretizat prin înființarea Așezământului social-filantropic „Samarineanul milostiv”, unde an de an, 25-30 de elevi de la școlile nr. 10 și „George Bacovia” primesc gratuit, de luni până vineri, pe toată durata anului școlar, o masă caldă la prânz; iar 30 de familii de vârstnici, cu venituri reduse, primesc la Paști și la Crăciun, pachete care să îi ajute să simtă bucuria sărbătorilor.

Pentru că activitatea desfășurată aici s-a extins pe multiple planuri, au fost necesare lucrări de reamenajare și extindere, înființându-se, astfel, Așezământul multifuncțional socio-cultural „Sfântul Apostol Toma”.

La început, sub coordonarea pr. Vasile Radu, la acea vreme paroh, activitatea Așezământului social-filantropic „Samarineanul milostiv” se desfășura într-o clădire de câțiva metri pătrați, cu spații mici pentru sala de mese și bucătărie, unde copii de școală din familii defavorizate erau primiți pentru a lua prânzul.
Întrucât spațiul în care se desfășurau aceste activități devenise impropriu, în anul 2014, părintele Vasile Radu, sprijinit de pr. Constantin Leonte, pr. Ioan Butuc și pr. Constantin Gherasim, a inițiat un proiect de extindere și transformare a vechii construcții într-o clădire spațioasă, multifuncțională, cu sală de mese, bucătărie, cămară de alimente, birou parohial, bibliotecă și alte dependințe la parter și săli de cursuri și socializare pentru elevi și vârstnici, la mansardă.
După retragerea din activitate a pr. Radu, coordonarea lucrărilor a fost preluată de pr. Constantin Gherasim (paroh între anii 2013-2017), acestea fiind finalizate sub îndrumarea pr. Gheorghe Chirica (paroh din 2017) și pr. Ciprian Ioan Ignat (slujitor din 2016-prezent).

Pregătire pentru examenele naționale

Activității filantropice desfășurate prin grija preoților și a credincioșilor parohiei „Sf. Gheorghe”, s-au adăugat și activități educative și culturale. Astfel, prin efortul unor profesori voluntari ce și-au exprimat dorința de a sprijini elevii din clasele terminale, aceștia beneficiază gratuit de pregătire pentru examenele naționale la disciplinele română, matematică și limbi străine.

Club de Șah

Prin amabilitatea d-lui profesor Jănică Negruț, la acest așezământ funcționează și un Club de șah pentru copii cu vârste cuprinse între 4-15 ani, care participă la concursuri, unde, spre bucuria și încântarea lor, au fost premiați. La sărbătorile mari de peste an, copiii din parohie participă la organizarea de spectacole religioase și, anual, la tabăra de vară, organizată din inițiativa dnei preotese prof. Mihaela Chirica, unde, pe parcursul a 2 săptămâni, copiii au parte de ateliere și activități din cele mai diverse, iau prânzul împreună și află cum pot să se bucure „în tinda Raiului”, sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe….continuarea aici

Advertisement
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here