Comuna Ciugud, din județul Alba, din inima Transilvaniei, promotorul național al conceptului „Smart Village”, a devenit prima comunitate din România care își lansează propria monedă virtuală. Denumită CIUGUban, va fi folosită pentru a recompensa cetățenii, în special copiii, care colectează selectiv și reciclează deșeurile.

Proiectul presupune montarea în comună a unor stații de preluare și reciclare a ambalajelor, unde cetățenii vor putea depune sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate. Monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetățenilor și de stimulare a reciclării și colectării selective, anunță reprezentanții comunei.

„CIUGUbani ai câștigat! Așa sună provocarea pe care le-o lansăm, de astăzi, copiilor din Ciugud. Am montat o stație electronică de reciclare în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud. Stația a fost personalizată sub forma unui roboțel denumit „Verzulică – roboțelul reciclator”, iar copiii sunt provocați, până la sfârșitul vacanței de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale – CIUGUbani. La începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare”, se arată în comunicatul Primăriei Ciugud.

Proiectul vine și în contextul în care România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile și autoritățile locale sunt obligate să plătească anual sume importante de bani pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu. De asemenea, în România ar urma să se aplice de anul viitor legislația privind returnarea garanției percepută pentru ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.

Comuna a fost liderul României în atragerea fondurilor europene

Așezată în Podișul Transilvaniei, pe culoarul Alba Iulia – Turda – Cluj, comuna Ciugud este locul în care tradiția se îmbina armonios cu modernismul. Are o populație calculată la ultimul recensământ de 3.048 de locuitori și un nivel de trai ce îl depășește pe cel al unui oraș.  

Prin 2000, bucata aceasta de ţară rămânea deseori în noroaie şi-n beznă. Cu vreo 70.000 de lei în buget, abia îşi permitea gaz pentru dispensar şi sobele şcolilor. 2600 de suflete trăiau cu confortul în visuri şi atât.

„În 2005, când au apărut primele fonduri de pre-aderare în România, funcţionarii Ciugudului au întocmit câteva proiecte mărunte. Au fost acceptate şi plătite. Primul proiect a însemat dotarea primăriei cu computere şi softuri care să le uşureaze planificarea viitoare.

Autorităţile comunale şi-au dat seama că banii europeni nu-s utopie. Că nu depind de Guvern, de Putere şi nici de Opoziţie. Au prins curaj şi-au început să-i caute în proiecte diverse, imperios necesare pentru comunitate.

În primul an al României în Uniunea Europeană, când sute de primării abia descopereau definiţia fondurilor nerambursabile, Ciugudului îi era aprobat cel mai mare proiect din istoria comunei: şapte milioane şi jumătate de euro pentru asfaltarea drumurilor, 47 de kilometri de reţea de canalizare şi 45 de kilometri de reţea de apă curentă, potabilă”, se arată într-un reportaj realizat de digi24.ro.

În 2013, de exemplu, Ciugudul a fost liderul României în atragerea fondurilor europene. Şi-au rămas în top: în 2018, comuna avea peste 70 de proiecte avizate şi 27 de milioane de euro încasate….continuare

Advertisement
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here